Chalkidiki. Pascal lajt
Pascal
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
Nasza cena
22,49 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 17,86 zł
Kraina magicznych plaż
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk,
przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwo
Na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.
- Ile gatunków winogron rośnie na Chalkidiki?
- Skąd Grecy biorą drzewka bożonarodzeniowe?
- Gdzie jest balkon Chalkidiki?
- 550 km piaszczystych plaż?
Kolorowe ule stały się nieodłącznym elementem krajobrazu Chalkidiki. Blisko 6500 pszczelarzy co roku produkuje około 1910 ton najlepszego słodkiego smakołyku. Półwysep należy do największych producentów miodu w Unii Europejskiej. Prężnie działają spółdzielnie czy rodzinne firmy, które współpracują z władzami i branżą turystyczną, promując swoje produkty. Prawie każdy hotel serwuje miód podczas śniadań, a miejscowe cukiernie i piekarnie z dumą podkreślają, że stosują go w swoich wyrobach. Chętni mogą zabawić się w pszczelarza na jeden dzień, biorąc udział w specjalnie organizowanych warsztatach.
Marcin Pietrzyk,
przewodnik i autor bloga mojahellada.pl
Winiarstwo
Na Chalkidiki odrodziło się dzięki Giannisowi Karrasowi, który w latach 60. XX w., przy współpracy z salonickim uniwersytetem, założył pierwszą ekologiczną winnicę. Dzięki jego działaniom wskrzeszono w Grecji legendarny szczep winogron Malagouzia. Te aromatyczne wina przebojem wkroczyły do restauracji i na domowe stoły.
Szczegóły
Autor: Marcin Pietrzyk
Wydawnictwo: Pascal
Seria: Pascal Lajt
Kod paskowy: 9788381039123
ISBN: 978-83-8103-912-3
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 156
Format: 11.5 x 19.0 cm
Oprawa: miękka
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
O przymierze z Niemcami
Wybór pism 1923-1939
Wybór pism 1923-1939
Universitas
Hohenzollernowie. Władcy Prus
Bellona
Krew i żelazo
Bellona
Rosja carów
Bellona