Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli

Rebis
Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli
Wysyłka:
Jutro (wtorek 2024-04-30)
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
39,11 PLN
Oszczędzasz 22%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 31,05 zł

Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto.

Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…?

Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.

Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie.

Neil Bradbury jest profesorem fizjologii i biofizyki na Rosalind Franklin University of Medicine and Science, gdzie wykłada i prowadzi badania nad chorobami genetycznymi. Laureat wielu nagród za wyjątkowe podejście do nauczania fizjologii. Wyniki swoich badań prezentuje na całym świecie, jest autorem ponad osiemdziesięciu artykułów naukowych oraz współautorem kilku książek. Obecnie mieszka w Illinois z żoną i dwoma psami rasy border collie. Smak trucizny jest jego debiutem literackim.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2022
  • Format: 13.5 x 21.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli
    Autor: Bradbury Neil A.
    Wydawnictwo: Rebis
    Kod paskowy: 9788381885782
    ISBN: 978-83-8188-578-2
    Tytuł oryginału: A Taste for Poison
    Tłumacz: Jacewicz Agnieszka
    Języki: polski
    Rok wydania: 2022
    Ilość stron: 312
    Format: 13.5 x 21.5 cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

    Recenzje