Roślinna kuchnia kresowa

Marginesy
Roślinna kuchnia kresowa
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
79,91 PLN
Nasza cena
57,53 PLN
Oszczędzasz 29%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 50,74 zł

Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich

Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?

Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej.

Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła.

Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami.

Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!

Szczegóły

  • Rok wydania: 2023
  • Format: 19.0 x 25.0 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Roślinna kuchnia kresowa
    Autor: Paweł Ochman
    Wydawnictwo: Marginesy
    ISBN: 9788367674249
    Języki: polski
    Rok wydania: 2023
    Ilość stron: 272
    Format: 19.0 x 25.0 cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

    Recenzje