Czy wiesz, co jesz
Poradnik świadomego konsumenta. Barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, środki
Bauer-Weltbild Media (KDC)
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
19,40 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
"Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem ?light? pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile ?bio? jest w produktach biologicznych?
Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej ?odchudzonych? towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi."
Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej ?odchudzonych? towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi."
Szczegóły
Podtytuł: Poradnik świadomego konsumenta. Barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, środki
Autor: Koelle Katrin
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Kod paskowy: 9788325800420
ISBN: 978-83-258-0042-0
Tytuł oryginału: Lebensmittel: Was ist drin?
Język oryginału: NIEMIECKI
Tłumacz: Karnas Leszek
Języki: POLSKI
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 176
Format: 12.5x18.7 cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
4 x Nobel
Stentor
Muchy samochwały
Literat