Dieta low-FODMAP

PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Dieta low-FODMAP
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
79,00 PLN
Nasza cena
76,28 PLN
Oszczędzasz 4%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 68,82 zł

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2023
  • Format: 15.0x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Dieta low-FODMAP
    Autor: Agata Stróżyk
    Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
    ISBN: 9788301230524
    Języki: polski
    Rok wydania: 2023
    Ilość stron: 260
    Format: 15.0x23.5cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.42 kg

    Recenzje