Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen
170 łatwych przepisów

Esprit
Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
55,00 PLN
Nasza cena
49,99 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 38,02 zł

Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami i nie trać czasu w kuchni! Święta Hildegarda z Bingen – doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka – jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie. Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis. Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę. MARIE-FRANCE DELPECH – z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen. Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę – naukę, która wciąż budzi zainteresowanie”. W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne! FRAGMENT Panisse 250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy sól ziołowa św. Hildegardy 3 łyżki curry olej słonecznikowy 1 l wody Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając. Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2023
  • Format: 16.0x23.0cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen
    Podtytuł: 170 łatwych przepisów
    Autor: Marie France Delpech
    Wydawnictwo: Esprit
    ISBN: 9788367742214
    Tytuł oryginału: Cuisiner avec Hildegarde de Bingen 170 Recettes
    Tłumacz: Celińska Adriana
    Języki: polski
    Rok wydania: 2023
    Ilość stron: 208
    Format: 16.0x23.0cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

    Recenzje