Historia kuchni polowej.
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

SBM
Historia kuchni polowej.
Wysyłka:
Pojutrze (poniedziałek 2024-11-04)
Sugerowana cena
59,00 PLN
Nasza cena
42,48 PLN
Oszczędzasz 28%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 31,45 zł

„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Historia kuchni polowej.
    Podtytuł: Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
    Autor: Andrzej Fiedoruk
    Wydawnictwo: SBM
    ISBN: 9788383481852
    Języki: polski
    Rok wydania: 2024
    Ilość stron: 304
    Format: 14.5x20.5cm
    Oprawa: Twarda

    Recenzje