Compendium Ferculorum

Grafika
Compendium Ferculorum
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
72,00 PLN
Nasza cena
70,81 PLN
Oszczędzasz 2%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 57,02 zł

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 170 x 240 mm
  • Oprawa: twarda
  • Tytuł: Compendium Ferculorum
    Autor: Stanisław Czarniecki
    Wydawnictwo: Grafika
    Kod paskowy: 9788368063028
    ISBN: 978-83-68063-02-8
    Rok wydania: 2024
    Ilość stron: 200
    Format: 170 x 240 mm
    Oprawa: twarda

    Recenzje

    Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: