Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne

Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
33,60 PLN
Nasza cena
33,16 PLN
Oszczędzasz 2%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 32,70 zł

Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym. Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.-6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks. Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.


Szczegóły

  • Rok wydania: 2014
  • Tytuł: Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne
    Autor: Barbara Mitrenga
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
    ISBN: 9788322622971
    Rok wydania: 2014
    Ilość stron: 296

    Recenzje