Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania
Poznańskie

Wysyłka:
Pojutrze (poniedziałek 2025-02-24)
Sugerowana cena
Nasza cena
36,81 PLN
Oszczędzasz 27%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 33,36 zł
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Poznańskie
Fredry 8
61-701 Poznań (Polska)
tel: 61 623 38 38
email: handlowy@wydawnictwopoznanskie.com
Szczegóły
Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
Wydawnictwo: Poznańskie
ISBN: 9788368263138
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 280
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Kraj produkcji: PL
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
50 roślin które zmieniły bieg historii
Alma-Press
Chłopki. Opowieść o naszych babkach
Marginesy
Damy Władysława Jagiełły
Literackie
Zakamarki Białego Domu
Editio
Życie w chłopskiej chacie
Poznańskie
Skrzynka życzeń
Druganoga
Pod wodą. Powodzie w Poznaniu
Miejskie Posnania