Whisky Poradnik smakosza
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową - ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
- przegląd najważniejszych whisky słodowych,
- prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii - nie tylko ze Szkocji,
- informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Szczegóły
Tytuł: Whisky Poradnik smakoszaAutor: David Wishart
Wydawnictwo: WYDAWNICTWO RM SP. Z O.O.
Kod paskowy: 9788381519151
ISBN: 978-83-8151-915-1
Rok wydania: 2024