Korea od kuchni
RM

Wysyłka:
Jutro (środa 2025-04-02)
Sugerowana cena
Nasza cena
32,80 PLN
Oszczędzasz 18%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 27,92 zł
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków.
Kuchnia koreańska? Powiesz: kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.
To ostrość jaskrawoczerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu.
Koreańska kuchnia oferuje dania idealne dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. Jednak nie brakuje tu również przysmaków dla tych, którzy wolą kuchnię roślinną – królują w niej wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają niespotykane nigdzie indziej smaki.
Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu także listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
Szczegóły
Autor: Anita Raszka
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788381519632
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 112
Format: 16.2x23.5cm
Oprawa: Miękka