Wypieki w tradycji klasztornej
Chleb powszedni i świąteczne specjały

Księgarnia Św. Wojciecha
Wypieki w tradycji klasztornej
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
4,99 PLN
Nasza cena
3,61 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.



W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2009
  • Format: 19.5x17.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Wypieki w tradycji klasztornej
    Podtytuł: Chleb powszedni i świąteczne specjały
    Autor: Altmann Petra
    Wydawnictwo: Księgarnia Św. Wojciecha
    ISBN: 9788375162363
    Tytuł oryginału: Backen in der Klostertradition
    Język oryginału: niemiecki
    Tłumacz: Namińska Renata
    Języki: polski
    Rok wydania: 2009
    Ilość stron: 156
    Format: 19.5x17.5cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.39 kg

    Recenzje