Atlas kanapek świata
G+J RBA
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
6,21 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
?Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek.
Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili.
Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokośćgeograficzną, kanapka na zakładkę (wrap) dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem ? sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską. Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji.?
ze wstępu
Adrianna Ewa Stawska i Paweł Loroch stworzyli niezwykłą książkę kulinarną, pełną barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron świata. Z ich niezliczonej ilości starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowały swoją pozycję w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie się skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa Pawła Lorocha.
O AUTORACH
Paweł Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyłku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje okołokulinarne w Antyradiu (?Gastrofaza?, ?All Inclusive?, ?Stół z Powyłamywanymi Nogami?) a od 2007 roku prezentuje autorską kuchnię w ?Pytaniu na Śniadanie? w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich pięter. W 2009 roku rozpoczął współpracę z ?National Geographic?, publikując fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie.
Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tłumaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007?2009 dla miesięcznika ?Zabytki/Heritage? napisała cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii. Wydała dwie książki: Kuchnię kresową z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, Białystok 2006, nominowaną do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminał Śmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadań grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miło przegadanych.
Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili.
Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokośćgeograficzną, kanapka na zakładkę (wrap) dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem ? sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską. Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji.?
ze wstępu
Adrianna Ewa Stawska i Paweł Loroch stworzyli niezwykłą książkę kulinarną, pełną barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron świata. Z ich niezliczonej ilości starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowały swoją pozycję w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie się skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa Pawła Lorocha.
O AUTORACH
Paweł Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyłku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje okołokulinarne w Antyradiu (?Gastrofaza?, ?All Inclusive?, ?Stół z Powyłamywanymi Nogami?) a od 2007 roku prezentuje autorską kuchnię w ?Pytaniu na Śniadanie? w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich pięter. W 2009 roku rozpoczął współpracę z ?National Geographic?, publikując fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie.
Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tłumaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007?2009 dla miesięcznika ?Zabytki/Heritage? napisała cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii. Wydała dwie książki: Kuchnię kresową z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, Białystok 2006, nominowaną do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminał Śmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadań grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miło przegadanych.
Szczegóły
Autor: Paweł Loroch, Adrianna Ewa Stawska
Wydawnictwo: G+J RBA
Kod paskowy: 9788375960891
ISBN: 978-83-7596-089-1
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 248
Format: 19.0x21.0cm
Oprawa: Kartonowa Foliowana
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Rysuję dzikie zwierzęta
Arkady
Przestwór nieba
Zysk i S-ka
Dzikie zwierzęta. Kolekcja juniora
Olesiejuk
Ziemiomorze
Prószyński i S-ka
Nowy ogród naturalny
Świat Książki