Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
35,15 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ? udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Szczegóły
Podtytuł: Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Seria: Instytut żywności i żywienia zaleca
ISBN: 9788320043006
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 164
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.19 kg
Redakcja: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Basia i Boże Narodzenie
Egmont
Basia i moda
Egmont
Lew Staszek i siła uważności
Kraina Uważności
Uśmiech dla żabki
Ezop
Biblia
Wielkie opowieści Starego Testamentu
Wielkie opowieści Starego Testamentu
Dwie Siostry
Pyszne obiady
Znak Literanova