Pomorska książka kucharska
szczecińska, stargardzka, kołobrzeska

Walkowska
Pomorska książka kucharska
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
47,00 PLN
Nasza cena
37,70 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Pomorska książka kucharska to 160 stron, 50 przepisów, krótki esej o historii kulinarnej Pomorza oraz archiwalne zdjęcia towarzyszące współczesnym fotografiom proponowanych potraw wszystko w opracowaniu Grażyny Zaremby-Szuby. Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Śladów jej obecności szukamy nie tylko w gotowaniu. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami. Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie do gotowania podkreślały, że przepisy przez nie zebrane miały być tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle są do nabycia tylko w drogich delikatesach. Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód. Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi. Grażyna (Nina) Zaremba-Szuba

Szczegóły

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 21.0x19.5cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Pomorska książka kucharska
    Podtytuł: szczecińska, stargardzka, kołobrzeska
    Autor: Zaremba-Szuba Grażyna
    Wydawnictwo: Walkowska
    ISBN: 9788361805335
    Język oryginału: niemiecki
    Tłumacz: Baumert Dagmara
    Języki: polski
    Rok wydania: 2011
    Ilość stron: 160
    Format: 21.0x19.5cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.4 kg

    Recenzje

    Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: