Tradycje polskiego stołu
Muza
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
40,19 PLN
Oszczędzasz 34%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Szczegóły
Autor: Barbara Ogrodowska
Wydawnictwo: Muza
Seria: OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ISBN: 9788374959018
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 360
Format: 20.0x20.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.9 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Antropologia polityczna
Wprowadzenie
Wprowadzenie
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Straty uboczne
Nierówności społeczne w epoce globalizacji
Nierówności społeczne w epoce globalizacji
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
W jednej osobie
Prószyński i S-ka
Malinche. Malarka słów
Znak Literanova
Mickiewicz. Życie romantyka
W.A.B.