Tradycje polskiego stołu

Muza
Tradycje polskiego stołu
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
60,00 PLN
Nasza cena
48,59 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39,62 zł

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2012
  • Format: 20.7x20.8
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Tradycje polskiego stołu
    Autor: Barbara Ogrodowska
    Wydawnictwo: Muza
    Seria: Ocalić od zapomnienia
    ISBN: 9788377582930
    Języki: polski
    Rok wydania: 2012
    Ilość stron: 360
    Format: 20.7x20.8
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.83 kg

    Recenzje