Polnische Kuche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka

Festina
Polnische Kuche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
46,20 PLN
Nasza cena
35,64 PLN
Oszczędzasz 23%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30,67 zł

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.

Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.

W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Festina s.c.
ul. Sobolewska 18a
02-908 Warszawa (Polska)
tel: 602324409
email: wydawnictwo@festina.org.pl


Szczegóły

  • Rok wydania: 2012
  • Format: 17x24.5 cm
  • Oprawa: oprawa broszurowa
  • Tytuł: Polnische Kuche Hausgemacht. Domowa kuchnia polska - wersja niemiecka
    Autor: Opracowanie zbiorowe
    Wydawnictwo: Festina
    ISBN: 9788361511212
    Rok wydania: 2012
    Ilość stron: 128
    Format: 17x24.5 cm
    Oprawa: oprawa broszurowa
    Waga: 0.476 kg

    Recenzje