Domowa kuchnia polska
Festina
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
37,03 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 21,34 zł
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.
W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Festina s.c.
ul. Sobolewska 18a
02-908 Warszawa (Polska)
tel: 602324409
email: wydawnictwo@festina.org.pl
Szczegóły
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Festina
ISBN: 9788361511137
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 128
Format: 17x24.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.474 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia polska
PWE
Yans Tom 1
wydanie zbiorcze
wydanie zbiorcze
Egmont
Yans Tom 2
Egmont
Yans Tom 3
Egmont
Jego Piekielna Kuchnia
Olesiejuk
Kubek ceramiczny Epoka Lodowcowa
Eurocom
Little Big Horn 1876
Bellona
Pakiet - Włoskie smaki
Olesiejuk
Superfit. Przepisy na zdrowie
Olesiejuk