Smaki dwudziestolecia
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Wydawnictwo Naukowe PWN
Smaki dwudziestolecia
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
69,90 PLN
Nasza cena
54,35 PLN
Oszczędzasz 23%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 19.5x23.5cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Smaki dwudziestolecia
    Podtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
    Autor: Maja Łozińska
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
    Kod paskowy: 978830116749302
    ISBN: 9788301167493
    Języki: polski
    Rok wydania: 2011
    Ilość stron: 184
    Format: 19.5x23.5cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.69 kg

    Recenzje