Kasze polska specjalność

Świat Książki
Kasze polska specjalność
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
24,90 PLN
Nasza cena
18,33 PLN
Oszczędzasz 27%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego. Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu. Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2014
  • Format: 16.3x21.9
  • Oprawa: Skórzana
  • Tytuł: Kasze polska specjalność
    Autor: Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
    Wydawnictwo: Świat Książki
    ISBN: 9788379430482
    Języki: polski
    Rok wydania: 2014
    Ilość stron: 128
    Format: 16.3x21.9
    Oprawa: Skórzana
    Waga: 0.32 kg

    Recenzje