Ukraina smaków
Poznańskie
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
27,87 PLN
Oszczędzasz 31%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej!
W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra bez rybich jajeczek.
Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka zaproszenie do Ukrainy Smaków - pisze we wstępie Autorka.
Kuchnia od A do Z
W Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości wypieki i desery oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu.
Uczta dla oka
Wszystkie przepisy w Ukrainie Smaków zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci apetycznych całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki.
Kulturowy miszmasz
Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy prowadzi warsztaty kulinarne nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu Hell's Kitchen i warsztatach Kuchni +.
Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie od kuchni poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznańskiego domu przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Do tego samego ma zachęcać jej debiutancka książka, dzięki której jak wierzy Autorka ukraińskie potrawy pojawią się na polskich stołach.
Szczegóły
Autor: Aniela Redelbach
Wydawnictwo: Poznańskie
ISBN: 9788371779749
Liczba tomów: 1
Numer tomu: 1
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 130
Format: 26.5x21.1
Oprawa: Twarda
Waga: 0.74 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Hej piraci
Debit
Ekwador (DVD)
Telewizja Polska
Szczyt wszystkiego. Dziennik Cwaniaczka. Tom 3
Nasza Księgarnia
Kolorowanka. Trzej Królowie
Sfinks
Trzeci do pary. Dziennik Cwaniaczka. Tom 7
Nasza Księgarnia
Niedźwiadek polarny
Zielona Sowa
15 cudów świata
Siedmioróg
Moja pierwsza mitologia.
Księga druga
Księga druga
Nasza Księgarnia
Botanicum.
Muzeum Roślin
Muzeum Roślin
Dwie Siostry