Historia kuchni

Aletheia
Historia kuchni
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
78,00 PLN
Nasza cena
59,82 PLN
Oszczędzasz 24%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 50,73 zł

Reay Tannahill (1929?2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała ?Historią kuchni? badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła ?człowiek jest tym, co je? nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu?) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2014
  • Format: 14.4x20.3
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Historia kuchni
    Autor: Reay Tannahill
    Wydawnictwo: Aletheia
    ISBN: 9788362858569
    Język oryginału: angielski
    Tłumacz: Kunicka Anna
    Języki: polski
    Rok wydania: 2014
    Ilość stron: 478
    Format: 14.4x20.3
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.528 kg

    Recenzje

    Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: