Lody dla królowej

Marginesy
Lody dla królowej
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
39,90 PLN
Nasza cena
26,96 PLN
Oszczędzasz 33%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Wersal, rok 1671. Carlo Demirco jest jedynym na świecie mistrzem biegłym w sztuce przygotowywania lodów. Jako nadworny cukiernik Ludwika XIV zdobywa sławę i pozycję, serwując najwymyślniejsze desery, których nie ma szansy posmakować nikt poza monarchą. Carlo ma w życiu dwa cele: doskonalić swoje przepisy i zdobyć serce Ludwiki de Keroualle, pięknej, zielonookiej, inteligentnej i błyskotliwej, ale niestety, niemajętnej damy dworu. Ludwika i Carlo stają się trybikami w maszynerii świata wielkiej polityki, gdy oboje trafiają na dwór Karola II Stuarta, króla Anglii. Carlo jako prezent przypieczętowujący pakt militarny, Ludwika jako królewska nałożnica. Ona walczy o swoją pozycję na dworze, rywalizując o względu monarchy z innymi jego kochankami, między innymi ze słynną aktorką Nell Gwyn. On nadal doskonali swą sztukę, nie tracąc nadziei, że kiedyś zasłuży na względy ukochanej, a świecie wielkiej polityki wszystko, nawet umiejętności cukiernika, może posłużyć za narzędzie do osiągnięcia celu.
Czy wśród dworskich tajemnic, spisków, knowań i zdrad jest jeszcze miejsce na czystą miłość?
Anthony Capella urodził się w Ugandzie w 1962 roku. Studiował literaturę angielską w St Peters College w Oksfordzie. Dużo podróżuje w poszukiwaniu wyjątkowych potraw i smaków. Owocem tych poszukiwań są artykuły pisane do Sunday Times. Opublikował między innymi powieści Afrodyzjak, Ulotny urok kawy czy Oficer ślubny.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 14.5x21.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Lody dla królowej
    Autor: Anthony Capella
    Wydawnictwo: Marginesy
    ISBN: 9788364700736
    Tytuł oryginału: The Empress of Ice Cream
    Język oryginału: angielski
    Tłumacz: Penksyk-Kluczkowska Ewa
    Języki: polski
    Rok wydania: 2015
    Ilość stron: 460
    Format: 14.5x21.5cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.53 kg

    Recenzje