Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Tom 1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
87,07 PLN
Oszczędzasz 3%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 74,29 zł
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.
Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich.
Omówiono w nim:
? składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
? budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb
? pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie
? przemianę materii, energii i składników mineralnych
? żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt
? systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.
Szczegóły
Podtytuł: Tom 1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt
Autor: Dorota Jamroz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301182274
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 452
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Gąbka
Waga: 0.736 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo Tom 2
Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt
Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt
Wydawnictwo Naukowe PWN