Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Olesiejuk
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
19,99 PLN
Nasza cena
15,70 PLN
Oszczędzasz 22%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 19.0x25.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska
    Autor: Opracowanie zbiorowe
    Wydawnictwo: Olesiejuk
    ISBN: 9788327435590
    Języki: polski
    Rok wydania: 2015
    Ilość stron: 144
    Format: 19.0x25.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.62 kg

    Recenzje