Kuchnia wegetariańska Smaki świata
RM
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
19,80 PLN
Oszczędzasz 34%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.
W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach.
Dzisiaj na Zachodzie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa.
Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach:
Zupy
Przystawki i dipy
Sałatki
Warzywa gotowane
Warzywa faszerowane
Zapiekanki i dania jednogarnkowe
Placki, pikantne przystawki i dodatki
Dressingi, sosy i buliony
Marynaty
O Autorze
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów. Zmarł w roku 1987, w wieku 47 lat. Więcej informacji: www.artoderharoutunian.com
Szczegóły
Autor: Arto der Haroutunian
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788377734742
Tytuł oryginału: Classic vegetarian cookery
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Chodkowska-Gyurics Agnieszka
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 288
Format: 23.5x16.4
Oprawa: Miękka
Waga: 0.524 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Encyklopedia bylin
Tom 2 (K-Z)
Tom 2 (K-Z)
Zysk i S-ka
Przetwory i mrożonki
Prószyński i S-ka
Para w kuchni
Zwierciadło
Vege kociołkowanie
Sprawdzone przepisy
Sprawdzone przepisy
Studio Emka