Historia karczmy
O prawie propinacji w dawnej Polsce

Cztery Strony
Historia karczmy
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
30,00 PLN
Nasza cena
20,73 PLN
Oszczędzasz 31%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Z historią karczmy i połączonego z nią prawa propinacji wiążą się nieodłącznie kwestie ekonomiczne, społeczne i socjalne społeczeństwa polskiego oraz jego przeobrażenia na przestrzeni dziejów. Zmieniały się epoki, zmieniali się właściciele karczm. Stały i pewny był tylko dochód z handlu trunkami. Do kogoś innego należały karczmy od czasów najdawniejszych do połowy XIII wieku, do kogoś innego w średniowieczu do końca XV wieku, a jeszcze do kogoś innego w czasach nowożytnych. Publikacja w syntetyczny i przystępny sposób przybliża jak rodziło się i przeobrażało prawo propinacji, czyli prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu w Polsce. Michał Bobrzyński (18491935) wybitny historyk i polityk, profesor historii prawa polskiego i niemieckiego na Uniwersytecie Jagiellońskim, współtwórca krakowskiej szkoły historycznej. Między innymi w 1878 wydał dwutomowe Dzieje Polski w zarysie, które wywołały w środowisku naukowym wielki rezonans. Pracę naukową dzielił Bobrzyński z działalnością polityczno-społeczną. W latach 18851908 był posłem do Sejmu Krajowego, jak też członkiem austriackiej Rady Państwa. W roku 1891 zreformował galicyjskie szkolnictwo, jako wiceprezes Rady Szkolnej Krajowej. W 1908 objął namiestnikostwo Galicji i pełnił tę funkcję do 1913 roku. Po zakończeniu Wielkiej Wojny wyjechał do Wielkopolski, gdzie poświęcił się całkowicie pracy publicystycznej. Zmarł w Poznaniu.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2016
  • Format: 14.5x20.7cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Historia karczmy
    Podtytuł: O prawie propinacji w dawnej Polsce
    Autor: Michał Bobrzyński
    Wydawnictwo: Cztery Strony
    ISBN: 9788365137142
    Języki: polski
    Rok wydania: 2016
    Ilość stron: 118
    Format: 14.5x20.7cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.144 kg

    Recenzje

    Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: