Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię
MedPharm
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
71,65 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 56,83 zł
Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką Francois de La Rochefoucauld
Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszystkich etapach zarówno łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów. Źródło problemów najczęściej stanowią: zastosowanie naturalnych składników, zanieczyszczenia środowiskowe lub dodatki do żywności wykorzystywane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów, mających na celu obróbkę i polepszanie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym występowaniu chorób na dużym terenie oraz rozprzestrzenianiu się nawet rzadkich czynników chorobotwórczych między wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Znani specjaliści z różnych dziedzin dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia oraz zażywania używek, jednocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można też odnaleźć potwierdzone naukowo informacje dotyczące przyczyn, patogenezy, diagnostyki i terapii oraz działań prewencyjnych różnego typu zatruć.
Szczegóły
Wydawnictwo: MedPharm
ISBN: 9788378460886
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 154
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.295 kg
Redakcja: Bronkowska Monika