Czerwone złoto Kryminał kulinarny
Smak Słowa
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
19,04 PLN
Oszczędzasz 46%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 18,15 zł
Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera.
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niż ludzkie życie. Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Kryminał dla smakoszy!
Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii.
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niż ludzkie życie. Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Kryminał dla smakoszy!
Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii.
Szczegóły
Autor: Tom Hillenbrand
Wydawnictwo: Smak Słowa
Seria: Kryminał kulinarny
ISBN: 9788364846731
Tytuł oryginału: Rotes gold: Ein kulinarischer Krimi
Tłumacz: Krochmal Anna, Kędzierski Robert
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 348
Format: 12.5x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.416 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Ta trzcina żyje
Muza
Miłość, Bóg i kuchnia francuska
Illuminatio
Szepty dzieciństwa
Szara Godzina
Koronkowa robota
Muza
Pasje i marzenia
Fundacja Sąsiedzi
Mechaniczna ćma
Videograf
Niebezpieczna fortuna
Albatros
Barcelona
Magnum
Zielona 13
Dragon