Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
48,10 PLN
Nasza cena
43,74 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. Niebywale rozrywkowa uczta duchowa. Independent Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe. Wall Street Journal Wzruszające i pełne czarnego humoru. Sunday Times Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. Pokroicie mi sto gramów kiełbasy pyta klient w sklepie. Przynieście, to pokroimy odpowiada ekspedientka. Albo: Dlaczego emigrujesz. Bo mam powyżej uszu tego czczenia odpowiada Żyd. Kupisz papier toaletowy trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę znowu trzeba to uczcić (fragment książki).W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. Niebywale rozrywkowa uczta duchowa. Independent Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe. Wall Street Journal Wzruszające i pełne czarnego humoru. Sunday Times Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. Pokroicie mi sto gramów kiełbasy pyta klient w sklepie. Przynieście, to pokroimy odpowiada ekspedientka. Albo: Dlaczego emigrujesz. Bo mam powyżej uszu tego czczenia odpowiada Żyd. Kupisz papier toaletowy trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę znowu trzeba to uczcić (fragment książki).

Szczegóły

  • Rok wydania: 2016
  • Format: 15.0x23.0cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
    Autor: Anya von Bremzen
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
    Seria: Mundus
    ISBN: 9788323340973
    Tytuł oryginału: Mastering the art of soviet cooking
    Język oryginału: angielski
    Tłumacz: Czwojdrak Aleksandra
    Języki: polski
    Rok wydania: 2016
    Ilość stron: 320
    Format: 15.0x23.0cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.48 kg

    Recenzje

    Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: