Kuchnia Grecka
Jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie przepisy w zaskakujących wersjach. Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie.
Syn Greczynki i Egipcjanina wychowany w Australii, szanujący tradycje kulinarne przekazane mu w domu, ale lubiący eksperymenty i otwarty na świat – czego można chcieć więcej od dobrego kucharza? Nowatorskie potrawy, które można przygotować ze znanych w kuchni greckiej składników, podane w piękny sposób. Fantastyczne zdjęcia i rodzinne opowieści dopełniają dzieła. Polecam gorąco!
Eliza Mórawska, autorka książek i bloga White Plate
George Calombaris pomimo tego, że mieszka w dalekiej Australii, zaraża cały świat smakami swojej ojczystej Grecji. Jego przepisy są pełne kefi, czyli greckiego stanu duszy, który dodaje niezwykle pozytywnej energii. Ta książka motywuje do podróży szlakiem aromatycznych przypraw: tymianku, oregano, mięty, oliwek, cynamonu oraz wypieszczonych słońcem bakłażanów, cukinii czy pomidorów.
Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor książki „Grecja po mojemu”
Szczegóły
Autor: George Calombaris
Wydawnictwo: Pascal
Kod paskowy: 978376428383
ISBN: 978-83-7642-838-3
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 320
Format: 200x260
Oprawa: twarda
Waga: 1.217 kg