Dieta w chorobach autoimmunologicznych
Co jeść by czuć się lepiej?
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
Nasza cena
96,43 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 65,60 zł
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.:
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- stwardnienie rozsiane,
- chorobę Gravesa–Basedowa,
- chorobę Hashimoto,
- cukrzycę insulinozależną,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- toczeń rumieniowaty układowy,
- sarkoidozę,
- bielactwo.
Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji.
Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
Trzy kroki prawidłowej diety eliminacyjnej:
KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA
Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety?
Czy warto skonsultować się z dietetykiem?
Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać wizyta?
KROK 2. EDUKACJA
Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć wiedzę przed rozpoczęciem diety?
Jak zweryfikować dietetyczne mity?
Gdzie szukać wiarygodnych informacji?
Własna „baza wiedzy” – dlaczego warto się jej trzymać?
KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE
Jak prawidłowo przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki?
Czy jesteś gotowy na pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę?
Jeśli tak, to do dzieła!
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- stwardnienie rozsiane,
- chorobę Gravesa–Basedowa,
- chorobę Hashimoto,
- cukrzycę insulinozależną,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- toczeń rumieniowaty układowy,
- sarkoidozę,
- bielactwo.
Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji.
Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
Trzy kroki prawidłowej diety eliminacyjnej:
KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA
Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety?
Czy warto skonsultować się z dietetykiem?
Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać wizyta?
KROK 2. EDUKACJA
Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć wiedzę przed rozpoczęciem diety?
Jak zweryfikować dietetyczne mity?
Gdzie szukać wiarygodnych informacji?
Własna „baza wiedzy” – dlaczego warto się jej trzymać?
KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE
Jak prawidłowo przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki?
Czy jesteś gotowy na pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę?
Jeśli tak, to do dzieła!
Szczegóły
Podtytuł: Co jeść by czuć się lepiej?
Autor: Mirosława Gałęcka
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320054378
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 244
Format: 16.5x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.354 kg
Redakcja: Gałęcka Mirosława
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dieta w chorobach autoimmunologicznych Przepisy
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Bezmatek
Czarne
Smutki wszelkiej maści
Otwarte