Gastrofizyka
Świat Książki
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
39,26 PLN
Oszczędzasz 2%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39,26 zł
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników spoza talerza wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań. Charles Spence jest szefem Crossmodal Research Laboratory (Laboratorium Badań Międzymodalnych) na Uniwersytecie Oxfordzkim, prowadzi badania dotyczące tego, jak nasze mózgi przetwarzają i integrują informacje docierające do nich od wszystkich narządów zmysłów. Był konsultantem w wielu firmach międzynarodowych, takich jak Unilever, PepsiCo, Diageo, Pernod Ricard, P&G, Nestlé i Twinings, udzielał im rad związanych z projektowaniem polisensorycznym, opakowaniami, kreowaniem marki., Współpracował ze światowej sławy szefami kuchni, barmanami i baristami, między innymi Hestonem Blumenthalem i Ferranem Adrią. Występuje regularnie w audycji The Kitchen Cabinet w Radio 4 BBC, a jego badania przedstawiano w Economist i New Scientist. W 2008 roku otrzymał nagrodę Antynobla za przełomową pracę nad sonicznym chrupkiem i wykazanie, że im głośniejsze chrupanie, tym chips wydaje się świeższy. O profesorze pisali: Guardian, Financial Times i New Yorker
Szczegóły
Autor: Charles Spence
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788380319141
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 456
Format: 13.5x21.5cm
Oprawa: Zintegrowana
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Śniadanie z Einsteinem.
Zdumiewające zjawiska kwantowe wokół nas
Zdumiewające zjawiska kwantowe wokół nas
Prószyński i S-ka
Psi geniusz.
Dlaczego psy są mądrzejsze niż nam się wydaje?
Dlaczego psy są mądrzejsze niż nam się wydaje?
Copernicus Center Press
Lew w salonie. Jak koty oswoiły człowieka i przejęły władzę nad światem
Copernicus Center Press
Nieposkromiona
Sensus
Przeżyj rok w średniowieczu
Znak Horyzont
Samotność polarnika.
Najwspanialsza historia o przetrwaniu w dziejach wypraw odkrywczych
Najwspanialsza historia o przetrwaniu w dziejach wypraw odkrywczych
Słowne (dawniej Burda Książki)