Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
UMCS
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
37,18 PLN
Oszczędzasz 2%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 32,13 zł
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Od Autora
Szczegóły
Autor: Jan Fiedurek
Wydawnictwo: UMCS
ISBN: 9788322790991
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 248
Format: 24.0x16.6
Oprawa: Miękka
Waga: 0.472 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Meandry losu Tom 1 Pozbawieni ojczyzny
Novae Res
Romeo i Julia z KL Auschwitz
Fundacja pamięć i duma
Modoterapia
Pascal
Ryzyko akcji notowanych na GPW
Parametr beta i jego zastosowanie
Parametr beta i jego zastosowanie
Wydawnictwo Naukowe PWN
Tańczący trumniarz
Prószyński i S-ka
Dzieci z Willesden Lane
Austeria
Sąsiad
Sonia Draga
Pożegnaj się
Sonia Draga
Prawo wodne
Praktyczny przewodnik
Praktyczny przewodnik
Wolters Kluwer