Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw
Graf_ika
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
45,58 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Szczegóły
Autor: Stanisław Czerniecki
Wydawnictwo: Graf_ika
ISBN: 9788361889694
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 196
Format: 16.5x28.5cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Ciało kobiety, mądrość kobiety
CoJaNaTo
Olive powraca
Wielka Litera
Olive Kitteridge
Wielka Litera
Dziewczyny na Skrzydłach
Znak Horyzont
Makowa spódnica. Kamień w wodę
Książnica
Historia, której nie było
Otwarte
Wendyjska winnica. Tom 1. Cierpkie grona
Książnica
Wendyjska winnica. Tom 2. Winne miasto
Książnica
Wendyjska winnica. Tom 3. Dolina nadziei
Książnica
Tyłem do kierunku jazdy
Znak Literanova