Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw

Graf_ika
Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
56,00 PLN
Nasza cena
45,58 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 16.5x28.5cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Compendium Ferculorum, albo Zebranie Potraw
    Autor: Stanisław Czerniecki
    Wydawnictwo: Graf_ika
    ISBN: 9788361889694
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2019
    Ilość stron: 196
    Format: 16.5x28.5cm
    Oprawa: Twarda

    Recenzje