Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

MEDYK
Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
30,00 PLN
Nasza cena
29,81 PLN
Oszczędzasz 1%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i ?złego? cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie ?dobrego? cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram. Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób: ? z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością, ? z zaburzeniami metabolicznymi, ? z cukrzycą, zwłaszcza typu 2, ? z niedoczynnością tarczycy, ? z chorobą nerek, ? przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2018
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
    Autor: Aleksandra Cichocka
    Wydawnictwo: MEDYK
    ISBN: 9788364045660
    Języki: polski
    Rok wydania: 2018
    Ilość stron: 96
    Format: 16.5x23.5cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.195 kg

    Recenzje