Nauka w kuchni.
Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Znak
Nauka w kuchni.
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
40,90 PLN
Nasza cena
30,06 PLN
Oszczędzasz 27%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Kuchnia dla głodnych wiedzy
Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.
Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.
Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
Biogram:
Michał Kuźmiński – zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii „dziennikarstwo specjalistyczne”, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 14.0x20.5 cm
  • Oprawa: miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Nauka w kuchni.
    Podtytuł: Przełomowe historie sztuki kulinarnej
    Autor: Michał Kuźmiński
    Wydawnictwo: Znak
    ISBN: 9788324055654
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2019
    Ilość stron: 352
    Format: 14.0x20.5 cm
    Oprawa: miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.382 kg

    Recenzje