Jedzenie, mity i nauka

Marginesy
Jedzenie, mity i nauka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
40,47 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 34,05 zł

Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa (Polska)
tel: 226630275
email: marginesy@marginesy.com.pl


Szczegóły

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: twarda
  • Tytuł: Jedzenie, mity i nauka
    Autor: Frida Duell
    Wydawnictwo: Marginesy
    ISBN: 9788366140295
    Tytuł oryginału: Mat, myt, vetenskap: läkarens recept / Food, Myth & Science
    Tłumacz: Rey-Radlińska Marta
    Języki: polski
    Rok wydania: 2019
    Ilość stron: 160
    Format: 17.0x24.0cm
    Oprawa: twarda

    Recenzje