Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
66,80 PLN
Nasza cena
60,73 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 52,19 zł

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 16.5x24.0cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
    Autor: Jan Gawęcki, Henryk Gertig
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
    ISBN: 9788301150730
    Języki: polski
    Rok wydania: 2019
    Ilość stron: 150
    Format: 16.5x24.0cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.29 kg

    Recenzje