Kuchnia Leonarda da Vinci
Sekretna historia kuchni włoskiej
Rebis
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
27,05 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
O tym, że Leonardo da Vinci tworzył jedne z największych dzieł sztuki wszech czasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak zdaja sobie sprawę, że w swojej epoce był on znany także dzięki organizowanym przez siebie na dworze Sforzów w Mediolanie niezwykłym widowiskom teatralnym i ucztom, jakich Europa nigdy wcześniej nie widziała.
W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawostki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy oraz przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci.
Książka to doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów gotowania i jedzenia, jak i miłośników historii i sztuki. Zatem, zbierzmy się w Kuchni Leonarda da Vinci!
Dave DeWitt jest pisarzem, redaktorem i producentem widowisk oraz autorem lub współautorem ponad trzydziestu książek, w tym kucharskich, głównie poświęconych papryce chili i potrawom pikantnym. Jest również wydawcą Fiery Foods & Barbecue SuperSite pod adresem, redaktorem czasopisma Fiery Foods & BBQ oraz współproducentem widowiska National Fiery Foods & Barbecue Show, organizowanego już dziewiętnasty rok.
Ta fascynująca opowieść o historii kuchni włoskiej zachwyca i zaskakuje. Uważam, że może ona stać się fundamentem, na którym przyszli pisarze zajmujący się tą dziedziną będą budować własne historie. Wszystko w tej książce jest niezwykle atrakcyjne, od przepisów, poprzez samą historię po szatę graficzną.
Clifford A. Wright, dwukrotny zdobywca nagrody Jamesa Bearda i autor Some Like It Hot
W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawostki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy oraz przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci.
Książka to doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów gotowania i jedzenia, jak i miłośników historii i sztuki. Zatem, zbierzmy się w Kuchni Leonarda da Vinci!
Dave DeWitt jest pisarzem, redaktorem i producentem widowisk oraz autorem lub współautorem ponad trzydziestu książek, w tym kucharskich, głównie poświęconych papryce chili i potrawom pikantnym. Jest również wydawcą Fiery Foods & Barbecue SuperSite pod adresem, redaktorem czasopisma Fiery Foods & BBQ oraz współproducentem widowiska National Fiery Foods & Barbecue Show, organizowanego już dziewiętnasty rok.
Ta fascynująca opowieść o historii kuchni włoskiej zachwyca i zaskakuje. Uważam, że może ona stać się fundamentem, na którym przyszli pisarze zajmujący się tą dziedziną będą budować własne historie. Wszystko w tej książce jest niezwykle atrakcyjne, od przepisów, poprzez samą historię po szatę graficzną.
Clifford A. Wright, dwukrotny zdobywca nagrody Jamesa Bearda i autor Some Like It Hot
Szczegóły
Podtytuł: Sekretna historia kuchni włoskiej
Autor: DeWitt Dave
Wydawnictwo: Rebis
Seria: X-Varia
ISBN: 9788373017924
Tytuł oryginału: Da Vinci's Kitchen
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Jóźwiak Bożena
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 256
Format: 16.5x21.5cm
Oprawa: Twarda z obwolutą
Waga: 0.61 kg