Zdrowie na twoim stole część 2
Choroby żołądka i jelit
Kos
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
Nasza cena
21,80 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 16,58 zł
Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietologii leczniczej ? Swietłana Iwanowna Iljina.
W serii książeczek Zdrowie na twoim stole znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy.
* * *
Ze względu na to, że każdy spożywany pokarm nieuchronnie trafia do żołądka, a następnie zatrzymuje się w nim, żeby ulec procesom trawiennym ? najodpowiedniejszym i najlepszym sposobem leczenia dolegliwości żołądkowych jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się.
Niestety w dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do wielu rodzajów produktów, a na domiar złego odżywiamy się nieregularnie i jemy o wiele za dużo, niż tego potrzebujemy. To wszystko sprawia, że powstają zaburzenia w pracy żołądka ze strony nerwowo-krwionośnej oraz dysfunkcje pracy jego aparatu gruczołowo-wydzielniczego.
Tak oto coraz częściej pojawia się w nieregularnych odstępach czasu nieprzyjemny metaliczny posmak na języku, następuje powrót treści pokarmowej do przełyku, który czasami jest na tyle silny, że powoduje nawet powrót żółci (objaw refluksyjny), stając się powodem wspomnianego metalicznego posmaku.
Dość częste uskarżanie się na ciężar w żołądku, tzw. ucisk, możesz zaobserwować wtedy, gdy pokarm nie jest należycie strawiony. Osłabieniu ulega apetyt. Przyjmowanie pokarmu zmienia się w nieprzyjemny obowiązek, od którego człowiek stara się uwolnić, w efekcie czego pojawia się uczucie lęku.
W takich sytuacjach rzeczą konieczną staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się:
Jednorazowa ilość spożywanego pokarmu powinna być minimalna.
Warto przygotowywać posiłki nie tylko smacznie, ale zachowywać także prawidłowe zasady nakrycia do stołu: serwetka na stole, talerzyki, filiżanki do herbaty czy kawy.
Zjadanie posiłku powinno odbywać się bez akompaniamentu telewizora czy radioodbiornika.
Za wszelką cenę unikaj w trakcie jedzenia prowadzenia dyskusji na tematy polityczne czy ekonomiczne.
Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm
Bądź świadomy tego, że wszystko to, co wymieniliśmy powyżej, jest jednym ze sposobów leczenia.
Producent:
Wydawnictwo KOS s.c.
ul. Agnieszki 13
40-110 Katowice (Polska)
tel: 322584045
email: kos@kos.com.pl
Szczegóły
Podtytuł: Choroby żołądka i jelit
Autor: Swietłana Iljina
Wydawnictwo: Kos
Kod paskowy: 9788376491714
Język oryginału: rosyjski
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 132
Format: 12.5x18.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.12 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Gniotek (GOKI-62965)
Goki
Zdrowy mózg
Vital
Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć
Słowne (dawniej Burda Książki)