Zjadanie zwierząt
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
Nasza cena
29,03 PLN
Oszczędzasz 28%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 22,81 zł
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
...
Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.
J.M. Coetzee
Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.
Natalie Portman
Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) ? a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant ? zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. [?] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.
Susan Salter Reynolds, ?Los Angeles Times?
Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.
O, ?The Ophra Magazine?
Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.
Jessica Roy, ?Salon?
Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.
Elizabeth Kolbert, ?The New Yorker?
To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: ?Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach?. Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.
Geoff Nicholson, ?San Francisco Chronicle?
Szczegóły
Autor: Jonathan Safran Foer
Wydawnictwo: Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Seria: Seria z morświnem
Kod paskowy: 9788366232457
ISBN: 9788366232297
Tytuł oryginału: Eating Animals
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Dymińska Dominika
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 352
Format: 13.2x21.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.4 kg