Droga przez mąkę

Znak
Droga przez mąkę
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
59,99 PLN
Nasza cena
48,55 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 31,14 zł

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni.
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haka, a może czerwone wino Rolanda Barthes'a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
Łukasz Modelski - mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić - czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu Wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2019
  • Format: 14.8x20.5 cm
  • Oprawa: miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Droga przez mąkę
    Autor: Łukasz Modelski
    Wydawnictwo: Znak
    ISBN: 9788324045549
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2019
    Ilość stron: 576
    Format: 14.8x20.5 cm
    Oprawa: miękka ze skrzydełkami

    Recenzje