Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
119,88 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 100,21 zł
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Szczegóły
Autor: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Iwanow Krystyna, Beata Przygoda
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320055863
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 150
Format: 28.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.572 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Jem zdrowo: węglowodany, indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Liczmy kalorie
PZWL Wydawnictwo Lekarskie