Smakologia
Papilon
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
Nasza cena
39,99 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30,42 zł
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet?
Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.
Nnowsza książka dla dzieci Oli Woldańskiej – Płocińskiej, w której autorka bierze na warsztat temat jedzenia. Czytelnik znajdzie tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących tego zagadnienia opisanego w kontekście historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania warto zacząć już od najmłodszych lat, a ta publikacja dostarczy już kilkulatkom (6+) wiedzy, która niestety rzadko jest przekazywana w szkołach. Kto zna wcześniejsze publikacje edukacyjne autorki, z pewnością wie, że zawarte w książce treści przedstawione są w atrakcyjny dla młodego czytelnika sposób – każdemu zagadnieniu towarzyszą barwne, zabawne ilustracje, a naukowa notka wzbogacona jest o ciekawostkę, która zainteresuje, zaskoczy, a może i rozśmieszy czytelnika. Tak jak w „Zwierzokracji” i „Śmieciogrodzie” - również tutaj – zaczynamy lekturę od poznania zagadnienia w najdawniejszych czasach, zaczynając od czasów paleolitu. Dzięki „Smakologii” poznamy m.in. zwyczaje żywieniowe starożytnych Rzymian i społeczeństwa w okresie średniowiecza, historię wprowadzenia sztućców na stół i egzotycznych przypraw do Europy, reguły dotyczące jedzenia w różnych religiach, proces rafinowania żywności, sposoby uprawy roślin, produkty spożywcze, które kryją się za nazwą „żywność wysoko przetworzona”. Autorka przybliża również zagadnienie sprawiedliwego handlu, głodu, marnowania jedzenia, produktów o nazwie superfood, fast foodów, ruchu slow food, sezonowości w odżywianiu, oleju palmowego i syropu glukozowo – fruktozowego oraz dobrych bakterii. Z książki dowiemy się również, kto i kiedy jadł pieczone ogony bobrów czy kiełbasę z delfina, jak wyglądał pierwszy widelec i co ma z nim wspólnego Maria Argyropoulina, kto zalecał jedzenie ciastek w 1789 roku, jak wyglądało odżywianie w czasie II Wojny Światowej, co jako ludzie mamy wspólnego z karaluchami, czy czerwony kolor jogurt truskawkowy na pewno zawdzięcza truskawkom, czy mleko sojowe na pewno jest mlekiem oraz dlaczego nie warto wylewać wody po ciecierzycy. Oprócz mocnej dawki wiedzy znajdziecie tu również piękne i kolorowe ilustracje, na które po prostu chce się cały czas patrzeć! Ilustratorka sama przyznała, że najbardziej lubi rysować jedzenie, a my musimy przyznać, że jej ilustracje są niezwykle smakowite i w trakcie tej ciekawej lektury po prostu chce się jeść ;) Zanim więc zasiądziecie do czytania, koniecznie przygotujcie sobie zdrową i smaczną przekąskę – a jeśli jeszcze nie wiecie, po jakie zdrowe produkty warto sięgnąć, zapewniamy, że po przeczytaniu „Smakologii” bez problemu skomponujecie zdrowy posiłek. Podsumowując, „Smakologia” to lektura obowiązkowa dla wszystkich dzieci, bo jedzenie ma znaczenie!
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet?
Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.
Nnowsza książka dla dzieci Oli Woldańskiej – Płocińskiej, w której autorka bierze na warsztat temat jedzenia. Czytelnik znajdzie tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących tego zagadnienia opisanego w kontekście historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania warto zacząć już od najmłodszych lat, a ta publikacja dostarczy już kilkulatkom (6+) wiedzy, która niestety rzadko jest przekazywana w szkołach. Kto zna wcześniejsze publikacje edukacyjne autorki, z pewnością wie, że zawarte w książce treści przedstawione są w atrakcyjny dla młodego czytelnika sposób – każdemu zagadnieniu towarzyszą barwne, zabawne ilustracje, a naukowa notka wzbogacona jest o ciekawostkę, która zainteresuje, zaskoczy, a może i rozśmieszy czytelnika. Tak jak w „Zwierzokracji” i „Śmieciogrodzie” - również tutaj – zaczynamy lekturę od poznania zagadnienia w najdawniejszych czasach, zaczynając od czasów paleolitu. Dzięki „Smakologii” poznamy m.in. zwyczaje żywieniowe starożytnych Rzymian i społeczeństwa w okresie średniowiecza, historię wprowadzenia sztućców na stół i egzotycznych przypraw do Europy, reguły dotyczące jedzenia w różnych religiach, proces rafinowania żywności, sposoby uprawy roślin, produkty spożywcze, które kryją się za nazwą „żywność wysoko przetworzona”. Autorka przybliża również zagadnienie sprawiedliwego handlu, głodu, marnowania jedzenia, produktów o nazwie superfood, fast foodów, ruchu slow food, sezonowości w odżywianiu, oleju palmowego i syropu glukozowo – fruktozowego oraz dobrych bakterii. Z książki dowiemy się również, kto i kiedy jadł pieczone ogony bobrów czy kiełbasę z delfina, jak wyglądał pierwszy widelec i co ma z nim wspólnego Maria Argyropoulina, kto zalecał jedzenie ciastek w 1789 roku, jak wyglądało odżywianie w czasie II Wojny Światowej, co jako ludzie mamy wspólnego z karaluchami, czy czerwony kolor jogurt truskawkowy na pewno zawdzięcza truskawkom, czy mleko sojowe na pewno jest mlekiem oraz dlaczego nie warto wylewać wody po ciecierzycy. Oprócz mocnej dawki wiedzy znajdziecie tu również piękne i kolorowe ilustracje, na które po prostu chce się cały czas patrzeć! Ilustratorka sama przyznała, że najbardziej lubi rysować jedzenie, a my musimy przyznać, że jej ilustracje są niezwykle smakowite i w trakcie tej ciekawej lektury po prostu chce się jeść ;) Zanim więc zasiądziecie do czytania, koniecznie przygotujcie sobie zdrową i smaczną przekąskę – a jeśli jeszcze nie wiecie, po jakie zdrowe produkty warto sięgnąć, zapewniamy, że po przeczytaniu „Smakologii” bez problemu skomponujecie zdrowy posiłek. Podsumowując, „Smakologia” to lektura obowiązkowa dla wszystkich dzieci, bo jedzenie ma znaczenie!
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Publicat S.A.
ul. Chlebowa 24
61-003 Poznań (Polska)
tel: 616529252
email: publicat@publicat.pl
Szczegóły
Autor: Aleksandra Woldańska-Płocińska
Wydawnictwo: Papilon
ISBN: 9788327105028
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 80
Oprawa: twarda
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zdecydowanie nietypowy
Linia
Sekretna księga asperdzieciaka. Poradnik dla dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Nastolatki zdolne ale rozkojarzone. Skuteczny trening umiejętności
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Próbowanie
Levyz
Louca. Piłka w grze! Tom 1
Egmont
Louca. Twarzą w twarz. Tom 2
Egmont