Z dializą w krainie smaków
Śniadania i wiele więcej

Rozpisani.pl
Z dializą w krainie smaków
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
55,00 PLN
Nasza cena
45,98 PLN
Oszczędzasz 17%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 43,70 zł

W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie ? jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety. Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas. Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych. Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.

dr Barbara Pyszczuk Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek. Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 14,3 x 20,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • Tytuł: Z dializą w krainie smaków
    Podtytuł: Śniadania i wiele więcej
    Autor: Barbara Pyszczuk
    Wydawnictwo: Rozpisani.pl
    ISBN: 9788395807411
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2020
    Ilość stron: 144
    Format: 14,3 x 20,5 cm
    Oprawa: miękka
    Waga: 0.31 kg

    Recenzje