Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie

Wydawnictwo Astra
Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
44,99 PLN
Nasza cena
32,40 PLN
Oszczędzasz 28%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Zapraszam cię, drogi Czytelniku, w fascynującą podróż do średniowiecznego Krakowa, w którym krewni puszczą cię z torbami, karczmarz wyroluje, aptekarz upije, ksiądz porwie w tany, a lekarz wyprawi na tamten świat. Poznaj fascynujące życie krakowian sprzed wieków: pracowitych i rodzinnych, rozrywkowych i niepokornych na tyle, że nawet koronowane głowy szły im na ustępstwa. Zasiądź z nimi do stołu i przekonaj się, czy znajdziecie wspólne tematy do rozmowy, zajrzyj do miejskich kramów i warsztatów, a jeśli masz dość odwagi – także do karczmy i łaźni. Wybierz się na krakowskie wesele i pogrzeb, poszukaj w mieście pracy, pobaw się na miejskiej imprezie. Przekonaj się, czy udałoby ci się przetrwać w średniowiecznym Krakowie choć jeden dzień.

To unikalna książka o średniowiecznym mieście. Autorka opisuje życie codzienne średniowiecznych krakowian z pasją, która udzieli się nie tylko miłośnikom historii. Odnalezienie się w dawnym Krakowie ułatwiają liczne ilustracje, mapy i rekonstrukcje średniowiecznej zabudowy


Agnieszka Bukowczan-Rzeszut – absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, pisarka, dziennikarka, redaktorka, tłumaczka. Zajadły mól książkowy, pasjonatka słowa pisanego, niestrudzona badaczka i popularyzatorka tematów kontrowersyjnych. Autorka książki Siedem Śmierci. Jak umierano w dawnych wiekach oraz Kuchna królów wydanych przez Wydawnictwo Astra.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie
    Autor: Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Astra
    ISBN: 9788366625341
    Liczba tomów: 1
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2021
    Ilość stron: 396
    Format: 14.5x20.5cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.7 kg

    Recenzje