Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
24,40 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Szczegóły
Autor: Gertig Henryk, Gawęcki Jan
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kod paskowy: 978830115073002
ISBN: 978-83-01-15073-0
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 152
Format: 16.7x23.7cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.25 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Wydawnictwo Naukowe PWN
Otyłość u dzieci i młodzieży
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Żywienie dzieci
PZWL Wydawnictwo Lekarskie